OOC verruimt opleidingsvergoedingen

Foto-RobertvdLaak-verruiming-vergoedingen.jpg
OOCNieuwsOOC verruimt opleidingsvergoedingen

Sinds 1 januari van dit jaar is een aantal vergoedingen verruimd. Ook moeten alle vergoedingen voortaan digitaal worden aangevraagd via ‘Mijn OOC’. Projectmanager Robert van der Laak legt uit wat de veranderingen precies inhouden.

“Momenteel doen wij een onderzoek om te kijken of onze vergoedingsregelingen voldoende aansluiten bij de behoefte van de branche”, vertelt Van der Laak. “Vooruitlopend daarop hebben wij besloten om toekenning van de vergoedingen te verruimen. Zo gaan we onder andere de opleidingen voor het schadecalculatiesysteem Audatex vanaf dit jaar via de regeling Scholing van Werkenden vergoeden. Op onze website kun je hierover meer informatie vinden.” Op de website is tevens te lezen welke uitsluitingen er nog wél zijn. Van der Laak: “Zo vergoeden we géén opleidingen voor rijbewijzen, losse toetsen en examens, bekostigde mbo-, hbo- en wo-opleidingen en voor cursussen met een verplicht karakter, zoals EHBO, VCA en BHV.”

Langere aanvraagtermijn en looptijd

Ook de aanvraagtermijn voor het functiegericht opleiden van zij-instromers is verruimd, zegt Van der Laak. “Voor zij-instromers gold voorheen dat de vergoedingsaanvraag binnen twee maanden na start van het dienstverband bij OOC moest zijn ingediend. Dat hebben we nu verlengd naar een jaar. Dat geeft zowel bedrijven als werknemers de ruimte om eerst eens rustig te kijken wat voor vlees ze in de kuip hebben.” Verder is ook de looptijd van de regelingen voor zij-instromers en 50-plussers verlengd, maakt hij duidelijk. “Voorheen moest samen met het aanvraagformulier ook een opleidingsplan worden meegestuurd. We merkten dat bedrijven het lastig vonden om al direct een opleidingsplan te moeten maken. Vandaar dat je nu langer over het hele traject mag doen.” De verruiming en versoepeling van de regelingen moet zowel bedrijven als werknemers beter faciliteren, aldus Van der Laak. “Werknemers geeft het meer ruimte om zich te ontwikkelen en ontplooien. En voor bedrijven betekent het dat zij, door scholing van hun medewerkers, voorbereid zijn op toekomstige ontwikkelingen binnen de branche.”

Alle vergoedingen digitaal aanvragen

Wat per 1 januari tevens is veranderd, is dat alle vergoedingen via ‘Mijn OOC’ moeten worden aangevraagd. Van der Laak: “Alles wordt nu digitaal afgehandeld. Daarmee wordt het aanvragen én declareren van vergoedingen een stuk eenvoudiger. En kun je ook precies volgen wat de status van je aanvraag is.” Bovendien is er een nieuwe functionaliteit toegevoegd, vertelt Van der Laak. “Elke werkgever krijgt in ‘Mijn OOC’ zijn eigen bedrijfsomgeving. Voor elke individuele werknemer is zichtbaar voor welke vergoedingsregelingen hij of zij in aanmerking komt. En ook of het hele vergoedingsbedrag nog beschikbaar is, of dat er een deel al is opgebruikt. Alle informatie is dus voortaan centraal op één plek terug te vinden. We willen het voor de bedrijven vooral makkelijk maken.”

Ben jij benieuwd welke vergoedingen je voor jouw werknemers kunt aanvragen? Neem dan eens een kijkje op www.oocinfo.nl. En maak alvast een account aan in ‘Mijn OOC’!