Zoals het spreekwoord al zegt: onbekend maakt onbemind. Daarom zet OOC, het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de carrosseriebranche, zich actief in om leerlingen van vmbo-scholen te interesseren voor een baan in de schadeherstel en carrosseriebouw.
“In het verleden was er vooral veel aandacht voor het mbo”, vertelt Karel Markx, Regiocoördinator Bedrijfsleven & Onderwijs bij OOC. “De afgelopen jaren richten wij als OOC onze pijlen echter ook nadrukkelijk op het vmbo. Daarbij koersen we op directe en duurzame contacten tussen onze carrosseriebedrijven en vmbo-scholen.” De komst drie jaar geleden van Sterk Techniekonderwijs hielp OOC daar volgens Markx enorm bij. “Dat betekent voor ons dat wij heel efficiënt in één keer contact kunnen leggen met de centrale techniekcoördinatoren die een groot aantal vmbo-scholen in een regio vertegenwoordigen. OOC heeft twee regiocoördinatoren en dus is het ondoenlijk om elke vmbo-school individueel te benaderen.”
Menukaart met activiteiten
Om vmbo-scholen concreet iets te bieden, ontwikkelde OOC een ‘menukaart van activiteiten’ om de carrosseriebranche bij leerlingen onder de aandacht te brengen. “Denk bijvoorbeeld aan gastlessen die scholen samen met de bij OOC aangesloten bedrijven organiseren”, zegt Mabri Fennema, die ook als regiocoördinator bij OOC actief is. “Maar op de menukaart staan ook bedrijfsbezoeken, snuffelstages en complete doe-carrousels met inspirerende activiteiten, zoals bijvoorbeeld virtueel autospuiten.” Bovendien kan OOC volgens Markx ondersteunen bij het opzetten van een keuzevak schadeherstel of carrosseriebouw in het derde of vierde leerjaar. “Er is niet alleen een gratis lesmap voor vmbo-scholen beschikbaar. OOC kan er tevens voor zorgen dat dit keuzevak bij bedrijven uit onze branche wordt gegeven. Er is dus een breed pakket aan activiteiten waarvoor wij vmbo-scholen van harte uitnodigen om uit te putten.”
Tal van inspirerende events
Daarnaast werkt OOC actief mee aan tal van inspirerende events in samenwerking met andere technische branches gezamenlijk worden georganiseerd. Fennema: “Zo ondersteunen wij de Voertuigtechniekdagen. Tijdens die dagen openen bedrijven hun werkplaatsen om aan leerlingen hun toekomstige werkplek te laten zien. Leerlingen kunnen zich via de campagnewebsite ‘Voertuigtechniek, dat is een gave!’ daarvoor aanmelden en kunnen hiermee mooie prijzen winnen.” En dat die events tot mooie resultaten leiden, bewijst het evenement ‘Techniek Tastbaar’, dat onlangs in Drenthe werd georganiseerd. Markx: “Leerlingen konden tijdens dit evenement ervaren hoe mooi het werk in de techniek is. Er was ook een ‘Carrosserieplein’, waaraan diverse bedrijven uit de branche meewerkten. Zo was er een autospuitsimulator en mochten de leerlingen zelf een deuk in een portier slaan en die er vervolgens er zelf weer uithalen. In totaal bezochten meer dan 2.400 leerlingen het evenement. Dat is natuurlijk een prachtig resultaat!”
Zoek de scholen op
“Enkele weken geleden werd bekend dat het leerlingenaantal in de technische profielen van het vmbo is gestegen met ruim tien procent”, besluit Fennema. “Dat is natuurlijk heel goed nieuws. Maar daarmee hebben deze leerlingen nog niet de keus voor de carrosseriebranche gemaakt. Terwijl veel bedrijven zitten te springen om personeel. We zullen ons dan ook moeten blijven inzetten voor het vergroten van de bekendheid van onze branche. Mijn oproep aan de bedrijven is dan ook: ga naar buiten en zoek de scholen op. Want alleen dan slagen we erin meer jongeren te interesseren voor dit mooie werk. En mijn oproep aan scholen is: zoek contact met onze bedrijven. Ze kunnen je goed helpen om mede invulling te geven aan het onderwijs. Zoek elkaar op!”
Wil je hier als bedrijf of school ook je aandeel in leveren? Neem dan contact op met één van de Coördinatoren Bedrijfsleven & Onderwijs van OOC.
Noord en Oost Nederland

Karel Markx
Coördinator Bedrijfsleven & Onderwijs Noord-Nederland | Oost-Nederland
Zuid en West Nederland
