Wil jij je werknemers op een laagdrempelige manier laten leren? Dat kan! Want sinds kort kun je kosteloos gebruik maken van oZone. oZone is een gebruiksvriendelijke online leeromgeving voor en door technische bedrijven. Al meer dan 1.000 technische bedrijven en ruim 54.000 werknemers maken er inmiddels gebruik van.
“oZone bestaat al enige jaren, maar werd tot nu toe gebruikt door A+O en OOM, de opleidingsfondsen voor de groot– en de kleinmetaal”, vertelt Robert van de Laak, die bij OOC verantwoordelijk is voor oZone. “OOC heeft het mogelijk gemaakt dat deze digitale leeromgeving nu ook voor bedrijven in de carrosseriebranche beschikbaar is.”
Direct mee aan de slag
Volgens projectmanager Jeroen van de Vorst heeft oZone een grote voorsprong op andere leersystemen. “In de oZone-bibliotheek zijn meer dan 400 leermodules te vinden. Bijvoorbeeld over lassen, veilig werken, besturingstechniek en materiaalkennis. Die basislesstof kun je inzetten voor het opleiden van (nieuwe) medewerkers. Het praktijkgedeelte kunnen ze vervolgens doen met een opleider binnen je bedrijf of via jouw bedrijfsschool. Je bent dus niet afhankelijk van de planning van een externe opleider of voldoende aanmeldingen. Je kunt er direct mee aan de slag.”
Laagdrempelig leren
Een belangrijk voordeel is dat het leren via oZone niet alleen kosteloos is, maar ook laagdrempelig, vertelt Jeroen. “De leermodules hebben weinig tekst en vooral veel plaatjes en handige filmpjes. Iedere module kun je in ongeveer een half uur afronden. Jouw medewerker kan zelf bepalen waar, wanneer en in welk tempo hij de modules wil volgen. Dat kan op het werk, maar ook ‘s avonds of in het weekend thuis. Door oZone wordt leren een stuk makkelijker en aantrekkelijker. Daarmee kan het een aanjager zijn om meer te doen met leren en ontwikkelen binnen je bedrijf.”
Breed inzetbaar
Waar kun je deze online leeromgeving dan precies voor inzetten? “oZone is heel breed inzetbaar”, legt Robert uit. “Denk aan een module waarin nieuwe medewerkers de belangrijkste algemene informatie over jouw bedrijf krijgen. Starters kun je daarnaast de basiskennis bijbrengen over hun nieuwe functie en ook over veilig werken. De modules zijn ook bruikbaar voor bijscholing van je huidige medewerkers. Of om hen enthousiast te maken voor een nieuwe techniek of nieuwe functie.”
Branchespecifieke modules
Zoals bekend kampt de branche met een fors personeelstekort. “Dat gaat de komende jaren niet veranderen”, zegt Robert. “Zij-instromers zijn een interessante doelgroep om je op te richten. Ook voor hun scholing kan oZone worden ingezet.” En dan heeft de branche nog te maken met razendsnelle technologische ontwikkelingen, constateert hij. “Zo komen er in rap tempo elektrische auto’s en trucks bij. Dat betekent dat een groot aantal medewerkers in korte tijd geschoold moet worden in het veilig werken met elektrische voertuigen. Als OOC gaan we daarom komend jaar dertig branchespecifieke modules voor oZone laten ontwikkelen. Dat doen we in samenwerking met RAI CarrosserieNL, BOVAG en bedrijven uit onze branche om zo de breedte van de branche te bedienen.”
Individuele leerpaden
“Wil je met oZone gaan werken, dan begeleidt OOC je bij de opstart”, vertelt Jeroen. “Je krijgt een introductie over alle mogelijkheden die oZone biedt. Daar zijn geen kosten aan verbonden.” En die mogelijkheden zijn uitgebreid, zo maakt hij duidelijk. “Je kunt voor iedere werknemer een persoonlijk portfolio aanmaken. Ook individuele leerpaden behoort tot de mogelijkheden. Deze bestaan uit meerdere modules over een bepaald onderwerp. Zo creëer je een uniek leertraject. Verder kun je eenvoudig volgen of een werknemer een module met succes heeft afgerond en hoever iemand met zijn leertraject is. Bovendien kun je zelf registraties van alle in- en externe trainingen toevoegen, inclusief verloopdata”. Jeroen: “Dat hoef je dus niet meer bij te houden in bijvoorbeeld Excel. Alle trainingen staan dan in één systeem. Dat is wel zo makkelijk en overzichtelijk.”
Zelf modules maken
Tevens biedt oZone de mogelijkheid om zelf bedrijfsspecifieke modules te maken. Jeroen legt uit: “Met de tools van oZone is dat een fluitje van een cent. Jouw module verschijnt in je besloten bedrijfsomgeving. En als er de behoefte is om een meer professionele module te maken, dan staan de ontwikkelaars van oZone klaar om je volledig te ontzorgen bij het maken van de module. Dit is ook nog eens kosteloos! De enige voorwaarde is dat die module in de openbare oZone-bibliotheek komt te staan en dus beschikbaar wordt voor de hele branche.”
“Wij zijn als OOC blij dat we als carrosseriebranche nu ook oZone kunnen gebruiken”, besluit Robert. “Het is een mooie en gebruikersvriendelijke leeromgeving, die helpt om jouw werknemers up-to-date en inzetbaar te houden. En dat is belangrijk in een tijd dat er steeds meer en hogere eisen aan medewerkers worden gesteld. Dus neem eens een kijkje op oZone en ervaar zelf hoe je jouw medewerkers én jouw bedrijf vooruit kan helpen!”
Wil jij meer weten over oZone? Ga dan naar oZone.nl en bekijk de korte uitlegvideo’s. Wil je jouw medewerkers informeren over oZone, stuur ze dit bericht speciaal voor medewerkers door. Neem voor meer informatie contact op met één van de OOC-regioadviseurs!