Nu online: de toekomstige vaardigheden voor schadeherstel!

OOC_Bekkers_LD_lr_20250225-5475.jpg
OOCNieuwsToon bij algemeen nieuwsNu online: de toekomstige vaardigheden voor schadeherstel!

De ontwikkelingen in de schadeherstel gaan razendsnel. Rijhulpsystemen, het gebruik van lichtere materialen en elektrische auto’s vragen om nieuwe vaardigheden van medewerkers. OOC liet onderzoek doen naar welke vaardigheden nodig zijn. “Er liggen veel uitdagingen, daar wordt in de branche soms te makkelijk over gedacht.”

“OOC heeft in kaart gebracht welke nieuwe ontwikkelingen er in de carrosseriebranche zijn”, vertelt directeur Inge Janssen van Bekkers Autoschade. “Samen met andere bedrijven heb ik deelgenomen aan een aantal expert-sessies.” Ze vindt het een goede zaak dat OOC dit onderzoek heeft laten doen. “Het werk in de schadeherstel is enorm veranderd. Je hebt tegenwoordig mensen met andere vaardigheden nodig.” Want de ontwikkelingen gaan snel, constateert ze. “Rijhulpsystemen, hybride verbindingen, lichtere materialen, strengere milieueisen en de opkomst van hybride en elektrische auto’s. Het werk is heel anders in vergelijking met tien jaar geleden.”

Verstrekkende gevolgen

“De tientallen jaren gehanteerde reparatiemethodiek volstaat niet meer voor de nieuwe generatie auto’s”, vervolgt Inge. “De fabrikanten berekenen de sterkte en materiaalsamenstelling van de carrosserie tot achter de komma. De toleranties zijn minimaal. Ook het niet op de juiste wijze kalibreren van bijvoorbeeld een elektronisch stuurhuis, adaptive cruise control en lane assist systemen kan zeer verstrekkende gevolgen hebben.” Door de technologische ontwikkelingen is het schadeherstelproces en het benodigde vakmanschap volledig aan het veranderen, constateert ze. “Hierdoor zal op korte termijn een niveau-3 opleiding niet meer volstaan. En moet je door middel van bijscholing je medewerkers laten doorontwikkelen naar niveau-4. Zelf hebben we al medewerkers op hbo-niveau in dienst, die bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in diagnose en zich toeleggen op Hoog Volt techniek.”

Bijscholing noodzakelijk

Maar bijscholing is volgens Inge niet alleen nodig voor monteurs, maar óók noodzakelijk voor andere functies. “Zo moeten front office medewerkers door bijscholing bewust worden gemaakt van de gevaren van met name elektrische voertuigen. Stel een klant is iets vergeten en wil dat uit z’n auto halen. Maar de auto is al in reparatie. Dat kan dat nooit zonder begeleiding en toestemming van de gecertificeerde monteur. En vanzelfsprekend moet ook een schademanager over voldoende kennis van nieuwe ontwikkelingen beschikken.”

Veel uitdagingen

“Er liggen veel uitdagingen, daar wordt in de branche vaak te makkelijk over gedacht”, besluit Inge. “Wacht niet tot bepaalde vernieuwingen mainstream zijn. Loop voor de muziek uit en zorg dat je medewerkers de vaardigheden van de toekomst hebben. Want als je nieuwe ontwikkelingen negeert, gaat dat uiteindelijk ten koste van je business.” Ze is dan ook blij met het onderzoek dat OOC heeft gedaan. “Mijn advies aan collega-bedrijven is: maak eens een afspraak met één van de Adviseurs Werkgeverschap van OOC. Zij kunnen je opleidingsbehoefte in kaart brengen en adviseren over beschikbare opleidingen. Dat advies is geheel kosteloos. Bovendien kunnen ze meer vertellen over de opleidingsvergoedingen die voor ieder bedrijf beschikbaar zijn. Daarmee wordt het opleiden goedkoper en dus een stuk interessanter.”

Wil jij weten of jouw medewerkers up-to-date zijn? Op de kennisbank van OOC vind je meer informatie over het onderzoek naar de vaardigheden van de toekomst.

Wil je afspraak maken met een Adviseur Werkgeverschap van OOC? Dan vind je hier hun contactgegevens.

Bekijk hier de animatie over het onderzoek naar de kennis en vaardigheden van vakmensen

Bekijk hier de animatie over het onderzoek naar de kennis en vaardigheden van vakmensen