Hoe werf je nieuwe medewerkers voor de carrosseriebranche?

Veel schadeherstel- en carrosseriebedrijven zitten te springen om personeel. Maar hoe vind je die mensen in een krappe arbeidsmarkt? OOC helpt daarbij, met de themabijeenkomst 'Sterk Werkgeversmerk'. ABS Autoherstel Hoogvliet en ABS Autoherstel Den Elzen namen er al eens aan deel en kregen veel nuttige tips.

shutterstock_1711144597-min
OOCNieuwsHoe werf je nieuwe medewerkers voor de carrosseriebranche?

“Wij hebben drie vestigingen en zo’n vijftig medewerkers”, vertelt Kirsten Bonnier, P&O-adviseur van ABS Autoherstel Hoogvliet. “Het is voor ons – net als voor veel andere bedrijven – erg lastig om geschikt personeel te vinden. Via OOC kregen wij de mogelijkheid kregen om kosteloos de themabijeenkomst ‘Sterk Werkgeversmerk’ te volgen. Daar zijn wij toen direct op ingesprongen.” Gezamenlijk met collega-bedrijf ABS Autoherstel Den Elzen werd deelgenomen aan de themabijeenkomst. “Door Jako van Middelkoop, een externe adviseur van Team Legend, wordt eerst een quickscan gemaakt van je bedrijf”, vertelt Denise Jespers van Den Elzen. “De adviseur kijkt hoe je website eruitziet en hoe je sociale media inzet. Vervolgens leer je in een verdiepende bijeenkomst hoe je je als werkgever onderscheidend kunt profileren.”

den-elzen-1-jpg

Mensen verleiden

En juist daarin schuilt de kracht van ‘Sterk Werkgeversmerk’, vult Kirsten aan. “Elk bedrijf heeft zijn eigen, unieke kanten. Zo is er bij ons bedrijf bijvoorbeeld veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. De kunst is om die unieke kanten te vertalen naar een sterk werkgeversmerk. Want daarmee verleid je mensen eerder om voor jouw bedrijf te kiezen.” Zo was het bedrijf voorheen niet actief op sociale media, vertelt ze. “Maar nu communiceren we regelmatig via Facebook, Instagram en LinkedIn. En ook via de sociale media accounts van onze medewerkers, waardoor we een flink bereik hebben.” En ook leerde Kirsten tijdens de themabijeenkomst wat je vooral niet moet doen. “Je bent gewend om in een vacaturetekst te zetten ‘wat wij van jouw vragen….’. Dat draaien we nu om: in de tekst staat nu wat voor soort bedrijf we zijn, waar we voor staan en wat we nieuwe medewerkers allemaal te bieden hebben.”

Veel nuttige tips

Ook voor ABS Den Elzen leverde deelname aan de themabijeenkomst veel nuttige tips op, vertelt Denise. “In onze kernwaarden staat dat wij een sympathiek bedrijf willen zijn. Tijdens de bijeenkomst stimuleerde de externe adviseur ons wat dieper te graven. Want wat maakt ons bedrijf nu sympathiek? We kunnen iets op sociale media zetten over onze jaarlijkse winterfair. Maar het wordt aantrekkelijker als we vertellen dat onze medewerkers zelf daarvoor koken en andere collega’s met een bandje de muziek verzorgen.”

Wervingscampagne opgezet

Bovendien kreeg Den Elzen het advies om een werknemerstevredenheidsonderzoek te gaan doen. Denise: “Daarover zijn we nu in gesprek, om zo gericht te kunnen investeren in personeelsbehoud. Maar als onze werknemers zélf vertellen waarom ze graag hier werken, dan kunnen we dat óók weer vertalen in onze communicatie naar buiten toe.”

den-elzen-2-jpg

Tevens heeft Den Elzen samen met de externe adviseur bekeken hoe ze een wervingscampagne konden opzetten. “Ook dat adviesgesprek werd volledig door OOC vergoed”, vertelt ze. “Naar aanleiding van dat advies hebben we besloten om budget vrij te maken om advertentieruimte op sociale media in te kopen. Daardoor bereiken we inmiddels 70.000 mensen. Dat is een stuk meer dan voorheen.”

Incompany themabijeenkomst mogelijk

“Veel bedrijven in de branche werken wel samen, door middel van een keten of franchise, om bijvoorbeeld gezamenlijk verf in te kopen”, zegt projectleider Mabri Fennema van OOC. “Maar er is vaak minder aandacht voor hoe je je bedrijf op een onderscheidende manier kunt neerzetten.” Vandaar dat OOC ook dit jaar schadeherstel- en carrosseriebouwbedrijven weer de mogelijkheid biedt om incompany een themabijeenkomst ‘Sterk Werkgeversmerk’ te organiseren. Fennema: “Bedrijven met meerdere vestigingen en ketenorganisaties kunnen daarvoor bij OOC een aanvraag indienen. Maar zorg dat je er snel bij bent, want het budget is beperkt.”

Echt een aanrader

Wat Kirsten Bonnier betreft is de themabijeenkomst ‘Sterk Werkgeversmerk’ echt een aanrader. “Voor ons was het erg waardevol. Bij veel bedrijven is het nog een ondergeschoven kindje om jezelf op een professionele manier naar buiten toe te profileren. Maar je kunt makkelijker personeel binnenhalen, als je jezelf als ‘sterk merk’ in de markt zet. De arbeidsmarkt is nu al krap, maar zal de komende jaren door de vergrijzing alleen nog maar krapper worden. Deze bijeenkomst kan je helpen bij de zoektocht naar dat schaarse personeel.” Denise Jespers sluit zich daar volledig bij aan. “Ik kan andere bedrijven echt aanraden om zich in te schrijven. Het is een hele nuttige eerste stap om je arbeidsmarktcommunicatie professioneler in te richten.”