De wereld staat niet stil. Nieuwe technologieën ontwikkelen zich razendsnel. Ook als carrosseriebedrijf kun je daar niet omheen. Maar welke kennis en vaardigheden zijn nu op de korte termijn nodig? En wat betekent dat voor de ontwikkeling van jouw medewerkers? OOC liet het onderzoeken.
“In opdracht van OOC is in 2023 onderzoek gedaan naar de huidige en opkomende technologieën in de carrosseriebranche en het tempo waarin deze zich ontwikkelen”, zegt onderzoeker Jan Cromwijk. “Maar wat betekent dat voor de benodigde kennis en vaardigheden van vakmensen? Waar zit de kloof met het huidige opleidingsniveau? Om dat in kaart te brengen, heeft OOC dit jaar een vervolgonderzoek laten doen.”
Gevaar voor concurrentiepositie
Uit dit vervolgonderzoek blijkt volgens Cromwijk dat ‘de carrosseriebranche niet de luxe heeft om dingen langzaam te doen’. “Innovaties gaan snel. Denk dus niet: ‘het zal mijn tijd wel duren’. Want dat gaat uiteindelijk ten koste van je concurrentiepositie en je aantrekkelijkheid op de steeds krapper wordende arbeidsmarkt.” Hij geeft het voorbeeld van Chinese auto’s die nu op grote schaal worden geïmporteerd. “Als daar andere verbindingstechnieken of materialen in zijn toegepast, moet je daar als schadehersteller iets mee.”
Kloof in vaardigheden
“Op basis van de innovaties die op de branche afkomen, brengen we 13 groepen van in totaal 57 ontwikkelingen in kaart”, vertelt Cromwijk. “Voorbeelden van die groepen zijn digitale diagnose, elektrische voertuigen, ADAS, verbindingstechnieken en autonoom rijden.” Vervolgens is gekeken welke vaardigheden vakmensen in de branche op dit moment hebben. En welk niveau van kennis en ervaring er door ervaringsdeskundigen voor de toekomst wordt aanbevolen. Cromwijk: “Je kunt dan voor elke functie in jouw deelbranche zien of en welke ontwikkelruimte er is tussen bestaande en aanbevolen kennis en ervaring.” De bestaande kennis kan er dan bijvoorbeeld zo uitzien als dit plaatje.
Noodzakelijke bijscholing
Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het rapport. “We gaan de aanbevelingen inzichtelijk maken door plaatjes van ‘spinnenwebben van vaardigheden’. Deze komen in januari 2025 beschikbaar”, zegt Cromwijk. “Neem bijvoorbeeld een schademanager. Die wordt geadviseerd om door te ontwikkelen in specialismen als digitale werkprocessen, circulariteit en kwaliteit. Je kunt dan in het spinnenweb in één oogopslag zien of er een kloof zit tussen de inschattting van huidige kennis en ervaring en wat er aan vaardigheden nodig is.” Voor andere functies ligt de nadruk op andere specialismen, zo maakt hij duidelijk. “Degene die onderhoud doet aan campers en caravans moet niet alleen vaardig zijn op het gebied van kwaliteit, maar ook van materialen en verbindingen. Terwijl de autoruithersteller veel moet weten van verbindingen, ADAS en digitale werkprocessen. Voor alle functies kun je straks exact zien wat er aan bijscholing wordt aangeraden.”
In dit ‘spinnenweb’ staat elke punt voor een vaardigheid. De gestippelde lijn is een inschatting van de huidige kennis en ervaring van camper- en caravanherstellers. De blauwe lijn staat voor het niveau dat in de toekomst wordt aanbevolen. In januari 2025 komen deze spinnenwebben beschikbaar per functie met de juiste vaardigheden in het spinnenweb.
Strategische keuzes maken
“Voor OOC gaat dit onderzoek behulpzaam zijn om een toekomstgerichte scholingsagenda op te stellen”, stelt Cromwijk. “Daarnaast kunnen er ook heel gericht nieuwe modules met basiskennis voor het digitale leerplatform oZone ontwikkeld gaan worden. Sinds kort kunnen kunnen alle bedrijven die aangesloten zijn bij OOC immers ook kosteloos van oZone gebruikmaken.” Ook voor individuele bedrijven is het onderzoek nuttig, onderstreept hij. “Je kunt straks voor jouw medewerkers bekijken welke toekomstige vaardigheden worden aangeraden en op welke gebieden ze bijscholing nodig hebben. Zodat je als ondernemer op basis daarvan strategische keuzes kunt maken. Blijf ik een generalist? Of wordt ik specialist op bepaalde gebieden? Dit onderzoek kan dus helpen bij het richting geven aan de toekomst van jouw bedrijf!”
In januari 2025 publiceren we het onderzoek, de resultaten en ‘de spinnenwebben van vaardigheden’. Wil je nu al meer weten over dit onderzoek en wat dit betekent voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met een van de OOC Regioadviseurs. Zij komen graag bij je langs!