"De cursus Preventiemedewerker is echt een waardevolle investering"

foto-Kimberley-1.jpg
OOCNieuws“De cursus Preventiemedewerker is echt een waardevolle investering”

Als werkgever is de dagelijkse gezondheid en veiligheid van medewerkers en klanten jouw verantwoordelijkheid. Maar veel bedrijven weten niet dat het volgens de Arbowet voor ieder bedrijf verplicht is om een preventiemedewerker te hebben. Kimberley van Zandwijk, KAM-coördinator bij ABS Autoherstel Zierikzee, ABS Papendrecht en ABS Kort Zierikzee deed de cursus Preventiemedewerker Basis. En stak daar heel veel van op. “Veiligheid en gezondheid moet gewoon op nummer één staan.”

 “Als KAM-coördinator ben ik verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden en het onderhoud van alle apparaten, equipment en elektrische gereedschappen binnen onze drie vestigingen”, vertelt Kimberley. “Bovendien ben ik bedrijfshulpverlener. De cursus preventiemedewerker past daar natuurlijk uitstekend bij, vandaar dat ik me heb aangemeld. En de cursus bleek heel nuttig! Door aanhoudende drukte is de werkdruk binnen ieder autoschadeherstelbedrijf enorm hoog. De cursus preventiemedewerker maakt je bewust van de werkomstandigheden. Hoe ga je om met langdurig zieken? Hoe voorkom je bedrijfsongevallen? En hoe houd je werknemers en klanten veilig en tevreden?”

Vergoeding van OOC

Volgens de Arbowet is ieder bedrijf verplicht om een preventiemedewerker aan te wijzen. “Regels en verplichtingen zijn natuurlijk nooit leuk, maar preventie is ontzettend belangrijk. En OOC vergoedt 50% van de kosten! De cursus leert je in een dag hoe je alle preventieve taken op het gebied van arbo goed kunt regelen.” En daar komt meer bij kijken dan je denkt, vertelt ze. “Voor alles is een stappenplan nodig en dient gecertificeerd zijn. Wordt een hefbrug niet goedgekeurd? Dan moet deze direct buiten gebruik gesteld worden, veiligheid voor alles! We willen iedere vierkante meter van onze werkplaats benutten, maar de veiligheid en gezondheid van medewerkers moet gewoon op nummer één staan. Daar kun je niet mee sjoemelen.”

Sparren met andere bedrijven

Een groot voordeel van de cursus is volgens Kimberley ook dat je kunt sparren met andere deelnemende bedrijven. “Iedereen maakt dezelfde dingen mee en komt voor dezelfde uitdagingen te staan. Het is leerzaam en nuttig om te horen hoe andere bedrijven daarmee omgaan. Ook de docente verraste me in positieve zin. Ze had enorm veel praktische kennis en ervaring en wist dit ook heel natuurlijk over te brengen.”

Verdiepende opleiding

Kimberley vertelt dat je na deze basiscursus als preventiemedewerker ook nog een verdiepende opleiding van twee jaar kunt doen. “Dat lijkt me zeker interessant. Maar eerst wil ik vlieguren maken binnen de bedrijven. Het begint allemaal met bewustwording, een plan van aanpak én nauwe samenwerking. Met goede adviseurs om je heen, zoals het verzuimbedrijf en de arbo-adviseur. Maar óók door samenwerking met je medewerkers. Door de drukte zijn bijvoorbeeld veel bedrijven nu genoodzaakt personeel in te huren. En dat kan tot problemen in het proces leiden, ook op het gebied van arbo. Ook daarvoor is een plan van aanpak nodig. Ik zou andere bedrijven zeker adviseren om deze cursus preventiemedewerker te gaan doen. Het is echt een waardevolle investering. Het levert voor je bedrijf en voor je medewerkers heel veel op!”

Wil jij ook met je bedrijf meer werk maken van veilig en gezond werken? Neem dan contact met een van onze adviseurs werkgeverschap. Wil je direct de vergoeding voor de cursus preventiemedewerker aanvragen? Klik dan hier.