Er zit toekomst in ruitschadeherstel

Joep 400x400
OOCEr zit toekomst in ruitschadeherstel

Een klein sterretje in de voorruit lijkt onschuldig. Maar moderne auto’s zitten vol technologie die afhankelijk is van perfect gekalibreerde sensoren. Joep Reijckers (21) weet dat als geen ander. Hij werkt bij Carwin en bereidt zich voor op de toekomst én op de overname van het familiebedrijf.

Voor Joep is er niets mooiers dan ruitschadeherstel. Op dit moment werkt hij als ruitschadehersteller bij Carwin, maar hij denkt nu al na over de overname van het familiebedrijf. “Dit werk is gewoon het leukste wat er is. Geen dag is hetzelfde en het blijft uitdagend. Ook in de toekomst is er genoeg te doen. Elektrische auto’s hebben net zo goed ruiten en dus ruitschade. Rijhulpsysteem ADAS wordt ook steeds belangrijker, dat zit tegenwoordig in bijna elke auto. De toekomst ziet er goed uit.”

Strenge protocollen

Nieuwe technologie maakt het vak uitdagender. Vooral ADAS-kalibratie vindt Joep interessant. “Rijhulpsystemen maken het werk wel ingewikkelder. Een ruit vervangen duurt nu gewoon langer. Je moet foutcodes uitlezen, sensoren vervangen en alles opnieuw kalibreren. Over-the-air-updates komen ook steeds vaker voor. Ik vind het juist leuk om me daarin te specialiseren. Daarom volg ik regelmatig trainingen om bij te blijven en mijn vakkennis bij te houden.” Joep blijft zich ontwikkelen, niet alleen in techniek maar ook in veiligheid. “Laatst heb ik via OOC de workshop ‘RI&E in één dag’ gedaan. Dit staat voor Risico-Inventarisatie en -Evaluatie en helpt om veiligheidsrisico’s op de werkvloer in kaart te brengen. We krijgen steeds vaker elektrische en hybride auto’s in de werkplaats. Daar hoef je echt niet bang voor te zijn, zolang je maar weet waar je op moet letten.”

“Elektronica en software nemen toe, maar vakmanschap blijft onmisbaar”

Technologie en handwerk

Vast staat dat elektronica, computers, diagnose en software in de ruitschadeherstelwerkplaats oprukken. “We werken nu met drie verschillende soorten kalibratie-apparatuur. En met pass-thru, een systeem waarmee we direct toegang hebben tot de originele technische info en software van fabrikanten. We blijven investeren in nieuwe techniek.” Toch blijft handwerk gewoon bestaan, ziet Joep. “Ruiten veranderen, de manier van bevestigen verandert en er zit steeds meer elektronica in. Maar een ruit eruit halen en een nieuwe plaatsen? Dat blijft handwerk. Er komt alleen steeds meer techniek en kennis bij.”

Niet te groot

De jonge ruitschadehersteller is in het familiebedrijf opgegroeid. In de toekomst wil hij het bedrijf overnemen en voortzetten. Wat hij straks zou willen veranderen? “Het eerste wat ik zou doen? Ons papieren plansysteem vervangen door een digitaal systeem. Dat werkt sneller en makkelijker. Plus, je kan de planning dan direct koppelen aan werkorders en facturen.” Verder wil hij doorgaan met groeien. “Ik wil wel groeien, maar het bedrijf moet niet té groot worden. Anders gaat de gezelligheid eruit en dat zou zonde zijn. Nu hebben we korte lijnen en persoonlijk contact, en dat is juist onze kracht. Maar om bij te blijven, moet je wel blijven investeren. In equipment, training en opleiding bijvoorbeeld. Alleen zo blijven we vooroplopen in de branche.”

Contact options