“Jongeren laten zien hoe mooi ons vak is”

Wij-Techniek-Fotos-V1-23.jpg
OOCNieuws“Jongeren laten zien hoe mooi ons vak is”

Jong technisch talent enthousiasmeren voor de sector? “Dat doe je door scholen op te zoeken als bedrijf. Je bereikt heel direct leerlingen en plant een belangrijk zaadje”, zegt Alexander Plegt, directeur van de Plegt Carrosserie Groep. “Carrosserie- en wagenbouw is helaas een vergeten vak op de opleidingen. Aan ons de taak om leerlingen te laten zien hoe fantastisch creatief en veelzijdig dit beroep is.”

Op talentdagen en evenementen komt Alexander Plegt (34) samen met zijn broer Rutger (31) voorrijden in een eigen truck met trailer die dienstdoet als mobiele werkplaats. Leerlingen gaan daarin aan de slag met een eigen bouwplaat. “Ze vouwen een aluminium vrachtwagen in elkaar, zetten de boel vast met popnagels, boren een gat, plaatsen lampjes en installeren een klein
zonnepaneeltje. Het klinkt misschien simpel. Maar voor de leerlingen is het een echte uitdaging”, lacht Alexander. “Het is een leuke manier om kennis te maken met ons bedrijf. Nog belangrijker vind ik het echter dat ze onze branche en de techniek leren kennen. Iedereen die uiteindelijk voor de techniek kiest, is namelijk mooi meegenomen.”

Toenemend personeelstekort

Net als veel andere bedrijven in de carrosseriebouw heeft ook de Plegt Carrosserie Groep last van een tekort aan personeel. “Het is al jaren moeilijk om de juiste mensen te vinden. En die uitdaging wordt door de vergrijzing de komende jaren alleen maar groter”, vertelt Alexander. “Werken met de handen wordt helaas te weinig gewaardeerd. Vandaar dat samenwerking tussen scholen en bedrijven zo ontzettend belangrijk is.”

Jongeren enthousiasmeren

Zo verzorgt de Plegt Carrosserie Groep ook gastlessen op vmbo-scholen. “Daarmee sla je twee vliegen in één klap. Je levert als bedrijf een concrete bijdrage aan het onderwijs. En bovendien helpt het om de instroom in de branche te vergroten. Als ik ergens een gastles geef, neem ik gerust ook sleutelhangers van collega-bedrijven mee. Ons doel is jongeren te enthousiasmeren. Of ze nu voor ons bedrijf kiezen of niet, dat maakt mij totaal niet uit. Het is toch geweldig om jongeren te laten zien
hoe mooi ons vak is?”

Doorkijk naar de toekomst

Eric Raanhuis, docent PIE op scholengemeenschap Het Noordik in Vroomshoop, is het roerend met Alexander eens. “De gastlessen zijn heel krachtig. Met praktijkvoorbeelden krijgen de leerlingen een kijkje in de keuken van het bedrijfsleven. Wat zijn de mogelijkheden? En waarom kies ik een bepaalde richting? Als docent kun je niet alles, daar hebben we simpelweg de tijd niet voor. Maar door samen te werken met bedrijven in de regio krijgen leerlingen alsnog de kans hun passie en talenten te ontdekken.”

Veel mogelijk

Van gastlessen en bedrijfsbezoeken tot informatiebijeenkomsten voor docenten over de nieuwste technieken en het opnemen van keuzevakken in het curriculum. “Er is ontzettend veel mogelijk door de handen ineen te slaan met bedrijven”, vervolgt Eric. Zo waren er ook twee leerlingen die graag op niveau wilden lassen en onder de vleugels van een bedrijf genomen zijn. Binnenkort gaan ze naar de regionale laswedstrijden in Groningen. Door samen te werken kunnen we ervoor zorgen dat leerlingen op de voor hen beste plek terechtkomen.”

Doelbewust investeren

De Plegt Carrosserie Groep is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat doelbewust in de samenwerking met het onderwijs investeert. “Een aantal weken terug stonden we op een Talent Event op onze oude middelbare school in Tubbergen. Meer dan 250 vmbo-leerlingen in de leeftijd van 12 tot 16 jaar zagen we voorbij komen. Door het jaar heen doen we zoveel mogelijk: van
techniek events voor middelbare scholieren, stagedagen bij roc’s tot gastlessen op het vmbo. Natuurlijk komt het werktechnisch bijna nooit goed uit. Maar tegen andere carrosseriebedrijven wil ik zeggen: maak er gewoon tijd voor vrij. Want uiteindelijk gaat het erom dat we niet zonder personeel komen te zitten!”

Wil je als schadeherstel- of carrosseriebedrijf ook leerlingen enthousiast maken voor een opleiding en
werken in onze branche?
Of wil je als (v)mbo-school de horizon van je studenten verbreden? Neem dan via deze link contact op met één van de coördinatoren Bedrijfsleven & Onderwijs van OOC!